با نزدیک شدن به زمان تولید فیلم سینمایی «ساعت ۵ عصر» توسط مهران مدیری، او در یک نشست خبری با اشاره به جزئیات این فیلم اعلام کرد که دیگر توان سریال سازی ندارم. مدیری همچنین در پاسخ به این که دستمزدش برای ساخت فیلم سینماییاش چقدر است؟گفت: ۲۰ میلیارد تومان!
به گزارش سایت ناگهان، مهران مدیری در این نشست خبری که در هتل هما برگزار شد درباره چگونگی رسیدن به سوژه «ساعت ۵ عصر» گفت: من ۸ سال بود که تصمیم داشتم فیلم سینمایی بسازم اما هر بار به دلایلی نمی شد. دوستان پیشنهادهای وسوسه برانگیزی می دادند اما با این وجود باز هم نمی شد که بسازم ولی در نهایت امسال تصمیم گرفتم در دو ماهی که برنامه «دورهمی» ضبط نمی شود یک فیلم سینمایی بسازم.
داستان فیلم ساعت ۵ عصر چیست؟
این نویسنده و کارگردان با اشاره به اینکه ایده این فیلم برای سه سال پیش است، بیان کرد: قصه «ساعت ۵ عصر» روایت کننده مشکلاتی است که برای همه ما در تهران پیش می آید ولی گویی ما به آنها عادت کرده ایم و همواره با آنها زندگی می کنیم.
وی افزود: این فیلم ما را متوجه می کند که پیرامون ما چه اتفاقاتی می افتد. همانطور که در برنامه «هفت» گفتم شخصیت اصلی این فیلم فردی است که باید تا ساعت ۵ عصر از یک نفر امضا بگیرد اما یک سلسله اتفاقات عجیب و غریب می افتد که البته عجیب و غریب هم نیست. این فیلم یک نقطه صفر تا صد دارد که به ما نشان می دهد چگونه اتفاقات بزرگتر می شود. این را هم باید بگویم که خیلی از اتفاقاتی که برای شخصیت اصلی می افتد اجتناب ناپذیر است.
مدیری درباره فضای کلی فیلم «ساعت ۵ عصر» گفت: این فیلم کاملا رئال است و با اینکه فضای فانتزی ندارد اما به شدت کمدی است و البته سوژه آن تلخ است. کمدی این کار پررنگ است اما پایان تلخی ندارد البته این نظر من است و بستگی به این دارد که ما چگونه تلخ را تعریف کنیم. پایان این فیلم به گونه ای تمام می شود که شخصیت اصلی به همان نقطه اول و به یک روزمرگی می رسد. سکانس ابتدایی فیلم در پایان آن تکرار می شود و ما متوجه می شویم که دور باطلی وجود دارد.
این کارگردان افزود: این فیلم سینمایی به من انرژی می دهد که همه چیز را از اول آغاز کنم. این از آن دسته از فیلم هایی است که یا نباید ساخته شود یا اگر ساخته می شود باید خوب از آب در بیاید. اگر به این صورت نباشد یک فیلم پیزوری و خیلی بد می شود اما من نمی گذارم که این اتفاق برای «ساعت ۵ عصر» بیفتد. اگر شده هر سکانسی را ۲۰ بار هم تکرار کنم این کار را می کنم.
عوامل سریال هایم به این فیلم نمی آیند
مدیری در پاسخ به اینکه آیا قرار است با همان گروه سابقش در آثار تلویزیونی در این فیلم همکاری کند یا خیر، گفت: افراد تشکیل دهنده این فیلم سینمایی گروه من در سریال هایم نیستند زیرا تخصص افرادی که در سریال های من حضور داشتند تلویزیون بود و تخصص آنها هم به لحاظ فنی و هم به لحاظ ایده پردازی به کارهای تلویزیونی می خورد ولی گروه «ساعت ۵ عصر» کاملا جداست البته شاید سه نفر از بچه های پشت صحنه آثار تلویزیونی من در این فیلم حضور داشته باشند.
وی در ادامه در رابطه با مراحل نگارش فیلمنامه این اثر توضیح داد: فیلمنامه در حال نوشتن است و تا ۱۵ روز دیگر آماده می شود و برای کسب مجوزها به وزارت ارشاد می رویم.
سکانسی که حدود ۷۰۰ نفر در آن به ایفای نقش می پردازند
کارگردان «مرد هزار چهره» در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا فیلمنامه در وزارت ارشاد دچار تغییراتی می شود یا خیر، گفت: فیلمنامه «ساعت ۵ عصر» مورد ندارد که دچار مشکل شود اگر هم این اتفاق بیفتد آن را با گفتگو حل می کنیم. این را هم باید بگویم سیامک انصاری و صدها نفر از مردم بازیگران این فیلم هستند البته برخی تنها سه یا چهار سکانسی در این فیلم به ایفای نقش می پردازند که من هم یکی از آنها هستم.
وی در ادامه با اشاره به سکانسی که حدود ۷۰۰ نفر در آن به ایفای نقش می پردازند، تصریح کرد: گروه کارگردانی این اثر حدود ۱۰ نفر هستند و با وجود اینکه مهار کردن ۷۰۰ نفر کار سختی است آن را انجام می دهند. البته ما سکانس هایی داریم که بالغ بر هزار نفر در آن به ایفای نقش می پردازند به همین دلیل ساخت این فیلم از نظر من بسیار مشکل است.
این کارگردان ادامه داد: نکته دیگری که وجود دارد این است که من در تمام این سال ها دوست نداشتم سکانس های خارجی ضبط کنم اما این فیلم تلافی همه آنها را در می آورد. باید بگویم ۹۰ درصد از سکانس های این فیلم خارجی است و در تهران ضبط می شود.
این فیلم سراسر نقد اجتماعی است
مدیری در ادامه با اشاره به نقدهای اجتماعی که در فیلم سینمایی «ساعت ۵ عصر» وجود دارد، گفت: این فیلم سراسر نقد اجتماعی است. در این فیلم شهری مانند تهران داریم که تیمارستانی است که هزار نفر در آن بدنبال کارهای مختلف می گردند. از شروع تا پایان فیلم سینمایی «ساعت ۵ عصر» سراسر نقد اجتماعی دارد.
وی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره اینکه «ساعت ۵ عصر» چقدر به کارهای تلویزیون او شباهت دارد، اظهار کرد: این فیلم ربطی به آثاری که پیش از این ساخته ام نه به لحاظ ساختار و نه به لحاظ نوع نگاه و موضوع ندارد. برخی هنگامی که از آثار تلویزیونی به سمت ساخت آثار سینمایی می روند همواره آن نگاه و نوع قاب بندی ها را با خود به آن کارها می کشند اما من سعی می کنم این طور نباشد و ربطی به آثار قبلی من نداشته باشد.
مدیری ادامه داد: ساخت «ساعت ۵ عصر» به دلیل حضور تعداد زیادی از افراد، نوع تصاویر و انبوه جمعیتی که در آن حضور دارند کار سختی برای من است اما این سختی قابل مقایسه با سختی های کارهای تلویزیون نیست. خروجی فیلم نباید به گونه ای شود که مردم بگویند تو در سریال سازی موفق تر هستی پس برو همان سریال هایت را بساز. این به نظر من فاجعه است. اگر نقدی به فیلم سینمایی «ساعت ۵ عصر» وجود داشته باشد باید در رابطه با مسائل دیگر آن باشد.
این نویسنده و کارگردان در بخش دیگر صحبت هایش در پاسخ به پرسشی درباره جذب بازیگر از طریق فراخوان های تلگرامی گفت: افراد زیادی هستند که می توانند به ایفای نقش در این فیلم بپردازند و من فکر می کنم نیازی به انتشار فراخوان اینترنتی نیست. در «قهوه تلخ» ما صحنه های پربازیگری داشتیم که کنترل آن افراد بسیار سخت بود اما در این فیلم به تدابیری اندیشیده ایم که اذیت نشویم البته درباره اجرای آن نمی توانم چیزی بگویم.
مدیری با اشاره به نام فیلم گفت: نام این فیلم به این دلیل «ساعت ۵ عصر» است که شخصیت اصلی آن تنها تا ساعت ۵ عصر وقت دارد که یک امضا بگیرد. من به همین دلیل ساده نام فیلم را اینگونه انتخاب کردم.
وی درباره زمان فیلمبرداری «ساعت ۵ عصر» عنوان کرد: فیلمبرداری از زمانی که ضبط «دورهمی» متوقف می شود یعنی بین ۱۱ تا ۱۵ مهرماه آغاز می شود و تا آبان ماه کار فیلمبرداری به پایان می رسد.
این کارگردان درباره انتخاب سیامک انصاری که همواره در آثار او حضور دارد، اظهار کرد: سیامک انصاری در همه این سال ها نقش ها را برای این فیلم تمرین می کرد. شخصیت اصلی این فیلم فردی است که همه بلاها به سرش می آید. فکر می کنم هنوز بهترین گزینه برای این نقش سیامک انصاری است.
دیگر توان سریال سازی ندارم
مدیری در بخش دیگر این نشست درباره اینکه دیگر نمی خواهد در تلویزیون سریالی بسازد، گفت: من دیگر توان ساخت سریال ندارم. سریال سازی دنیای سخت خود را دارد که یک کارگردان باید در طول ۹ ماه یک سریال بسازد و من دیگر توان آن را ندارم. البته دیگر علاقه ای هم ندارم مگر کارهایی مثل «دورهمی» پیش بیاید که حضور در آنها را قبول کنم اما دیگر نمی توانم سریال بسازم.
وی همچنین درباره فیلم دیگرش با مضمون دفاع مقدس بیان کرد: صحبت کردن درباره آن اثر خیلی زود است. من در حال حاضر نمی توانم بگویم که آیا آن فیلم واقعا دفاع مقدسی است یا نه، اما ربط چندانی به فیلم های دفاع مقدسی ندارد.
تلویزیون بخش مربوط به مرگ کیارستمی را از «دورهمی» حذف کرد
کارگردان «قهوه تلخ» در جواب به این سوال که پس از مرگ کیارستمی آیا می خواهد فیلمی درباره مسایل و خطاهای پزشکی بسازد، عنوان کرد: من «در حاشیه» را با موضوع قصور پزشکی ساختم و همان برایم کافی بود. ما حتی در «دورهمی» درباره مرگ آقای کیارستمی صحبت کردیم اما تلویزیون آن قسمت ها را حذف کرد اما با توجه به اینکه هنوز چیزی درباره مرگ کیارستمی مشخص نیست نمی توانم فیلمی درباره این موضوع بسازم. این را هم باید بگویم که ما یک بار حرف هایمان درباره مشکلاتت پزشکی را گفته ایم و دیگر قصدی ندارم که درباره این موضوع فیلم بسازم. مدیری درباره اینکه اگر خودش به جای سیامک انصاری در فیلم سینمایی «ساعت ۵ عصر» بازی می کرد بهتر بود یا خیر؟ گفت: قطعا اگر من بازی می کردم خیلی جذاب تر می شد اما این که همزمان یک فیلم اینچنینی بسازم و در آن بازی کنم کار سختی می شد.
وی درباره بازیگران این فیلم سینمایی گفت: تا یک هفته دیگر تمام عوامل این فیلم را معرفی می کنم. ما در زمانه ای هستیم که حتی نمی شود از کسی تعریف کرد. معادلات روابط عجیب شده و تا زمانی که به قطعیت نرسیده باشیم نمی توانم درباره این مسایل صحبتی کنم اما نکته ای که وجود دارد که تمام این عوامل از حرفه ای ترین ها هستند.
این بازیگر با اشاره به اینکه در این فیلم سینمایی به موضوعات سیاسی نپرداخته است، گفت: این فیلم شاید موضوعات سیاسی را تداعی کند اما اصلا سیاسی نیست.
چهره خشن مهران مدیری
مدیری درباره اعتراض برخی از خبرنگاران درباره اینکه نمی توانند با او ارتباط خبری برقرار کنند و اینکه دستیارانش از او یک چهره خشن می سازند، گفت: چند سال پیش دستیارانم به این نتیجه رسیده بودند که من را در جریان اتفاقات مختلف قرار ندهند تا ذهنم آزاد باشد که فیلم بسازم.
آنها برای این امر از هر رفتاری استفاده می کردند برای مثال با خبرنگاران و دوستداران من برخورد بدی داشتند. بسیار زمان برد تا من متوجه شدم آنها چه برخوردی با افراد می کنند. یک بار همه آنها را جمع کردم و گفتم کاری که شما می کنید برای من دردآور است اما با این وجود رفته رفته مشکلات بیشتر و حل کردن آنها سخت تر شد.
به طور کلی من از برقراری ارتباط با خبرنگاران بدم نمی آید برای مثال این نشست را خودم برگزار کردم اما به هر حال برخی تا اینکه از عمه خود قهر می کنند می روند و خبرنگار می شوند برای مثال کسانی به سراغ من برای مصاحبه می آمدند که برایم قابل باور نبود که آنها خبرنگار هستند. این مشکلات در تمام حرفه ها وجود دارد و مختص به خبرنگاران نیست.
زندگینامه ام از چهار سالگی تا امروز را می نویسم
وی درباره این پرسش که آیا قصد دارد درباره خود فیلمی بسازد؟ گفت: فیلمی درباره خودم نمی سازم اما از سال آینده شروع به نگارش زندگینامه خودم می کنم که فکر می کنم حدود چهار جلد باشد. این زندگینامه از چهار سالگی تا حال حاضر من را شامل می شود که می توانم بگویم یک برش ۴۰ ساله از تاریخ ایران شامل زندگی اجتماعی فرهنگی و جنگ می شود.
کارگردان «نقطه چین» درباره نگاه جهانی فیلم سینمایی « ساعت ۵ عصر» گفت: در این فیلم شخصیت ها زیاد حرف نمی زنند. صفر تا صد آن را اتفاقات و موقعیت هایی تشکیل می دهد که روند کلی فیلم را رقم می زند که این امر خود یک زبان جهانی است.
دستمزد ۲۰ میلیاردی برای اولین فیلم سینمایی؟!
در ادامه این نشست صحبت از دستمزد مهران مدیری در برنامه دورهمی شد که در برخی رسانهها ۳۰ میلیون تومان قید شده بود.
او در این باره و نیز درباره دستمزد خود برای ساخت اولین فیلم سینماییاش با لحنی شوخی و در عین حال جدی گفت: دستمزد من برای دورهمی ۳۰ میلیون تومان نیست و نمیدانم چرا روزنامهها که باید علیه شایعات عمل کنند، درست مطالب را انعکاس نمیدهند. من برای هر قسمت ۶۰ میلیون تومان می گیرم و اصلا می گویم چرا کار آدم را خراب می کنید و میگویید ۳۰ میلیون تومان.
مدیری در پاسخ به این که دستمزدش برای ساخت فیلم سینماییاش چقدر است، گفت: ۲۰ میلیارد تومان و در برابر تعجب خبرنگاران هم فقط گفته خود را تکرار کرد.
دعوت رامبد جوان دورهمی
او همچنین با تاکید بر این که دورهمی رقیب «خندوانه» نیست؛ چرا که ساختار آنها و نیز هدف دو برنامه کاملا از یکدیگر متفاوت است، گفت: قطعا یکی از کسانی که به برنامه دورهمی دعوت خواهد شد رامبد جوان است.