ریزش مو یکی از مشکلاتی است که به جرات می توان گفت اکثر مردم دنیا با آن مواجه هستند. چه کسی می تواند ادعا کند که تاکنون موهای جمع شده درچاهک حمام را ندیده؟! اما در واقع هیچ کس دوست ندارد موهایش را از دست دهد. برای همه داشتن مو ارزشمند است و همه به آن نیاز دارند. ریزش مو فقط با افزایش سن و در دوران کهولت اتفاق نمی افتد ، به ندرت ممکن است زنان در دوران 20 سالگی هم به علل ژنتیکی و یا بیماری های خود ایمنی ریزش مو داشته باشند. به دلایل دیگری نیز ریزش مو اتفاق می افتد که ممکن است ناشی از موارد رایجی باشد که هر روز در اطراف ما وجود دارد. این نوع ریزش مو معمولا موقتی بوده اما هنوز هم نگران کننده است.
1- روش های کنترل بارداری
روش های مختلف و هورمونی جلوگیری از بارداری بسته به نوع پیشگیری و پاسخ های منحصر به فرد بدن شما ، می توانند موجب ریزش مو شده و به آن کمک کنند. ریزش مو در این موارد معمولا موقتی است اما، اگر شما زمینه ریزش را داشته باشید، از جمله سابقه خانوادگی، ممکن است بخشی از مو هایتان را به طور دائم از دست بدهید.
2- مشکلات تیروئید
یکی از عوارض بیماری هاشیموتو و یا پرکاری تیروئید، ریزش مو به علت عدم تعادل هورمونی می باشد.هورمون ها، عملکردهای بدن از قبیل رشد موها را تنظیم می کنند.اگر درمان مناسب داشته باشید، هورمون ها دوباره به حال تعادل می رسند و رویش موها نیز مجددا شروع می شود.
3- نشستن موها به اندازه کافی
هشدار، دختران تنبل موهای خود را بشویید! " بسیاری از زنان فکر می کنند که شستن مو اغلب می تواند موجب ریزش مو شود. اما متخصصین از شستن مو به طور منظم (یک بار در روز) حمایت می کنند. نیازهای هر فرد بسته به بافت سر و نوع مو متفاوت است ، اما، اگر پوست سر شما دارای هر گونه التهاب ، خارش، پوسته پوسته شدن،شوره یا حساسیت است می تواند به ریزش مو کمک کند. اگر شما ورزش کرده و عرق می کنید پوست سر شما نیاز به تمیز شدن دارد.
4- بستن سفت و دائمی مو
زمانی که صحبت از ریزش مو در رقصنده های باله می شود این ریزش در اطراف لبه های پوست سر آن هاست. بدون شک در طول زمان این ریزش می تواند به علت تروما در فولیکول های مو در سازش آنها با پوشیدن ponytails تنگ( گیره سر مخصوص رقصنده ها) و یا حتی بافتن مو بصورت خیلی سفت باشد. اگر احساس درد می کنید پس گیره سرتان خیلی تنگ است.
5- تحمل استرس بیش از یک مدت زمان طولانی
داشتن یک هفته شلوغ و یا یک روز بد ، یا بعد از یک رویداد پر استرس و طولانی مدت مانند فروپاشی ها، ضربات روحی ...فرقی نمی کند در واقع کورتیزول می تواند سبب ریزش مو شود. به علاوه، وقتی که استرس بالایی داریم معمولا انتخاب های تغذیه ای مناسبی نداشته و مواد مغذی را خوب جذب نخواهیم کرد.
6- تجربه دوره های سنگین عادات ماهانه
اینکه با تمام شدن هر دوره عادت ماهیانه شما ریزش مو داشته باشید درست نیست اما در طول زمان، ممکن است به دلیل از دست دادن آهن از بدن و جایگزین نشدن آن باعث ریزش مو شود. موضوع کمبود آهن بسته به اینکه ما 25 یا 45 ساله باشیم متفاوت است.
7- مصرف داروهای تجویزی
دیده شده برخی داروهایی که باعث رفلاکس اسیدی میشوند باعث ریزش مو نیز میشوند. اما این موضوع در مورد تمام داروها صادق نیست تا بگوییم تمام داروهایی که رفلکس اسیدی داشته سبب ریزش مو می شوند.
هرنسخه پتانسیل آن را دارد تا ایجاد اختلال در بدن کند. اما در تمام آن ها به یک اندازه نیست. این حساسیت فرد به گیرنده های هورمونی بستگی دارد. چیزی که شما باید به آن دقت داشته باشید میزان ریزش مو بعد از مصرف دارو هاست. البته اگر متوجه تغییری شدیم نیز به طور حتم مقصر ،دارو نیست، پس باید به پزشک خود مراجعه کرده و این موضوع را با وی در میان بگذاریم.
8- استفاده بیش از حد از وسیله های گرم مثل سشوار و اتوی مو
استفاده از بابیلیس ، سشواریا صاف کننده ها ابزارهای گرم برای مو شما به حساب می آیند. آن ها به سرعت گرم می شوند . اگر پشت دست شما را با حرارت خود می سوزانند، درجه آن را کم کنید ، چون در حال سوزاندن موهای شما هستند. مو برخی مواقع به این وسایل گرمایی نیاز دارد ، اما نه همیشه زیرا استفاده مداوم سبب شکستگی مو می شود .همچنین اگر شما از این وسایل گرمایی استفاده می کنید مطمئن شوید ، موی خود را آبرسانی خواهید کرد.
9- موی خیس و آراستن مو با وسایل گرما زا
موی مرطوب و حرارت .اگر شما سعی کنید موهای خیس خود را با یک ابزار گرم بیارایید حباب های آبی که بخار می شوند می تواند به ساقه مو آسیب بزنند .هوا در نقاط متعدد مو بخار شده ، منجر به ایجاد اثر حباب روی ساقه مو می شود و این می تواند سبب خشک شدن و یا تکه تکه شدن روی پوست سر شما شود.
10- استفاده از مواد شیمیایی
مواد شیمیایی که باعث فر شدن و یا صاف شدن مو می شوند می تواند به شکنندگی مو منجر شوند، این یکی از علل شایع ریزش مو است . مطمئن شوید که روش شما با استفاده از مواد مناسب است و نه صرفا تبلیغات تولید کنندگان.
11- رژیم های سم زدایی از بدن
فیلیپس یکی از بیمارانی است که ، حدود دو تا سه ماه قبل از اینکه دچار ریزش مو شود یک رژیم غذایی سم زدایی را در پیش گرفت. توجه داشته باشید با اینکه ممکن است مو در طول رژیم غذایی نریزد اما از هفته بعد از آن حتما ریزش شروع خواهد شد . محدودیت کالری، باعث می شود انواع مواد مغذی به بدن کم برسد و واکنش سیستم بدنی قطع یا کاهش عرضه انرژی به مو برای رساندن آنها به سایر بافت های ضروری بدن خواهد بود. در نتیجه ریزش مو که در پاسخ به کمبود مواد مغذی رخ می دهد معمولا موقتی است و هیچ گونه آسیبی به فولیکول های مو وارد نمی کند
اهمیت رژیم غذایی را در حفظ سلامتی بدن به خصوص مو ، نمی توان نادیده گرفت. تحقیقات اخیر ژاپنی ها بعد از جنگ جهانی دوم این امر را تایید می کند؛ چرا که استفاده از رژیم غذایی غربی ها به وسیله ی ژاپنی ها باعث اضافه وزن توام با ریزش مو در اکثر مردم شد.
شایع ترین دلیل ریزش مو در زنان کمبودهای غذایی است، زیرا معمولاً برای کاهش وزن خود رژیم های غیر اصولی را به کار می برند که نتیجه ی آن بروز این مشکل است. همچنین کسانی که مواد غذایی حیوانی مصرف نمی کنند و به اصطلاح گیاهخوار هستند، به دلیل عدم اطلاع کافی در زمینه چگونگی مصرف غذاهای گیاهی، دچار کمبود پروتئین ، روی ، آهن ، اسیدهای آمینه ی ضروری ، ویتامین های گروه B و ... می گردند.
در زیر منابع برخی از عناصر مهم و موثر در سلامت مو ذکر شده است :
پروتئین :
اساس و پایه ی نیاز بافت های بدن مانند مو، ناخن ، پوست و ... می باشد و در موادی مانند انواع گوشت ( مرغ ، ماهی و گوشت قرمز ) ، تخم مرغ ، لبنیات و حبوبات به میزان فراوان وجود دارد. در مواد نشاسته ای مثل نان ، برنج ، ماکارونی و سبزی ها نیز به مقدار کمی وجود دارد.
اسیدهای آمینه اجزای تشکیل دهنده پروتئین ها هستند که در مواد ذکر شده در بالا وجود دارند.
کلسیم و منیزیم :
گروه شیر و لبنیات منابع غنی کلسیم و منیزیم و نیز پروتئین هستند.
اگر فردی دچار عدم تحمل لاکتوز ( قند موجود در شیر ) باشد و از سایر مشتقات لبنیاتی نیز برای تامین نیازهای بدن خود استفاده نکند، باید به طور روزانه مکمل کلسیم مصرف کند و مصرف سایر غذاهای غنی از پروتئین را نیز افزایش دهد.
ویتامین های گروه B:
یکی از راههای درمان ریزش مو مصرف مواد مغذی حاوی ویتامین B زیاد است که در گروه ویتامین های B ، ویتامین B6 و بیوتین اهمیت خاصی دارند. بیوتین ویتامینی است که دربسیاری از محصولات آرایشی به عنوان مکمل بهبود دهنده وضعیت مو اضافه می شود، زیرا عارضه مشخص کمبود بیوتین، ریزش مو است. منابع غذایی غنی از ویتامین B6 و بیوتین را برایتان ذکرمی کنم. منابع غنی از B6 : جگر، موز ، دانه آفتابگردان، ماهی ، مرغ، جوانه گندم ، آلوی خشک ، گوشت ، غلات سبوس دار ، مخمر و زرده تخم مرغ ( به ترتیب) و منابع غنی بیوتین : جگر و گوشت مرغ، جوانه گندم، سبوس گندم، تخم مرغ و بادام زمینی است .
آنتی اکسیدان ها
شامل ویتامین E ، ویتامین C ، بتاکاروتن ( پیش ساز ویتامین A که در سیب زمینی شیرین، هویج ، اسفناج پخته، کدو حلوایی ، طالبی ، زرد آلو ، کلم بروکلی ، گریپ فروت قرمز وجود دارد ) ، روی و سلنیوم می باشد. رژیم های غذایی نامناسب توام با سیگار کشیدن و آلودگی هوا باعث فعال شدن رادیکال های آزاد و به خطر افتادن سلامت فرد می شود. آنتی اکسیدان ها مولکول هایی هستند که می توانند اثر رادیکال های آزاد را خنثی کنند. همچنین باعث ساخته شدن موی جدید و استحکام آن می شوند به هر حال رفتار تغذیه ای صحیح که همیشه مورد تاکید می باشد، میزان رشد و استحکام فولیکول مو را بهبود می بخشد.
طبق نظر کارشناسان تغذیه می توان گفت ویتامین ها به خصوص ویتامین های گروه B مانند بیوتین، اسید فولیک ، پانتوتنیک اسید و برخی املاح مانند روی، آهن، گوگرد، سیلیس و مس اثرات مثبت زیادی بر روی مو دارند. آزمایش ها حاکی از آن است که مصرف بیوتین به صورت مکمل باعث تقویت و بهبود پوست به خصوص فولیکول های مو می شود.
در ضمن در مورد کاهش مصرف نمک و اثر آن در توقف ریزش مو نظریه هایی ارائه شده است، اما در صحت این نظریه ها تردید وجود دارد . ولی در هر حال کاهش مصرف نمک برای سلامت عمومی بدن مفید است.
دانشمندان ژاپنی بر اساس تحقیقات خود معتقدند که وجود چربی زیاد در رژیم غذایی مردان، مکانیسم طاسی را سرعت می بخشد. به این ترتیب که قسمتی از پوست سر آنزیمی به نام گاما- آلفا- رداکتاز تولید می کند. این آنزیم باعث تبدیل هورمون تستوسترون به دی هیدروتستوسترون (DHT) می شود که این ترکیب باعث ریزش مو می شود. غدد چربی مجاور هر فولیکول مو نیز این آنزیم را تولید می کنند. وجود چربی زیاد در غذا باعث تحریک غدد چربی و افزایش فعالیت این غدد برای تولید آنزیم نام برده می شود.
بهترین توصیه این است که غذاهای مفید و خوشمزه اما کم چرب مصرف نمایید. البته این عمل باعث رویش موی جدید نمی شود، اما می تواند از ریزش سایر موها جلوگیری کند. به طور کلی باعث سلامت جسم نیز می شود.
همچنین مصرف مقداری مخمر همراه یک لیوان آب پرتقال در صبح بسیار سودمند می باشد؛ زیرا مخمر منبع مناسبی از ویتامین های گروه B و املاح کمیاب ( املاحی که بدن به میزان خیلی کم به آن ها نیاز دارد) و اسیدهای آمینه است. به علاوه مصرف روغن ماهی و گردو که دارای اسیدهای چرب اُمگا- 3 و تخمه آفتابگردان که دارای اسیدهای چرب اُمگا-6 است ، مفید می باشد.
برخی از مردم برای تامین مواد مغذی مورد نیاز خود تمایل دارند از قرص و دارو استفاده کنند و کمتر سراغ مواد غذایی مفید می روند. متخصصان تغذیه معتقدند که تنها 10 تا 20 درصد از مواد مغذی این قرص ها جذب می شوند و هنوز عوامل ناشناخته ی زیادی در غذاها وجود دارد که هنوز به شکل شیمیایی در داروها ساخته نشده اند، در نتیجه قرص و دارو هرگز نمی تواند جانشین غذا شود و فقط در مواقع ضروری از مکمل های غذایی می توان استفاده کرد.
بررسی ها نشان می دهند که اسیدهای چرب اُمگا- 3 و اُمگا-6 با سلامت مو در ارتباط هستند؛ زیرا اغلب مردم وقتی منابع این نوع اسیدهای چرب را کمتر مصرف می کنند و یا اصلاً مصرف نمی کنند، دچار خشکی و شکنندگی مو ، خارش و شوره پوست سر و در نهایت ریزش مو می شوند.
منابع اسیدهای چرب اُمگا-3 و اُمگا-6
اسیدهای چرب اُمگا-3 شامل آلفا- لینولنیک اسید و ایکوزا پنتانوئیک اسید (EPA) است در ماهی های آب سرد مانند ماهی سالمون و ساردین، روغن سویا و کانولا، جوانه گندم ، روغن گردو ، روغن تخم کتان یا پنبه و روغن ماهی یافت می شود.
اسیدهای چرب اُمگا-6 شامل اسید لینولئیک و اُمگا- لینولئیک اسید می باشد و در روغن های غیر اشباع گیاهی مانند روغن ذرت، روغن کانولا، روغن سویا، روغن بادام زمینی و روغن آفتابگردان یافت می شوند.
به یاد داشته باشید که ریزش مو کاملا طبیعی است. اما، اگر فکر می کنید دچار ریزش مو بیش از حد هستید با پزشک خود و یا یک متخصص پوست مشورت کنید، چرا که می تواند نشانه ای از یک مشکل سیستمیک مانند کمبود آهن یا یک مشکل تیروئید، برای مثال؛ مشکل متابولیسم بوده یا می تواند ژنتیکی باشد. با توجه به تشخیص پزشک می توان از راه حل های مختلفی که برای درمان ریزش مو وجود دارد بهره جست.
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید